Przepisy
Odkryj
Piramidki
Smaku!
Składniki
- 1,5 kg mięsa z kurczaka np. uda lub ćwiartka z kurczaka
- 500 g wołowiny np. antrykotu lub szpondra
- 3 litry wody
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszka
- 1 cebula
- 1 kawałek selera
- 1 mały por
- 2 Piramidki Smaku do Rosołu „Savarro”
- sól i pieprz do smaku
Klasyczny rosół
Sposób przygotowania
Mięso dokładnie oczyścić i opłukać, włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dokładnie zszumować wywar. Dodać sól i Piramidki Smaku. W międzyczasie przygotować warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i por, dokładnie umyć, obrać i podzielić na równe części. Cebulę dokładnie opłukać i oczyścić. Warzywa włożyć do rosołu i zagotować. Gotować na bardzo małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą przez około 2 – 2,5 godziny. Na koniec wedle uznania można doprawić dodatkowo solą lub pieprzem.