Przepisy

Odkryj
Piramidki
Smaku!

sprawdź

Savarro - Piramidki Smaku

Składniki

  • 1 l wody
  • 1 Piramidka Smaku do Zupy Pomidorowej Savarro
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebulki dymki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1,5 kg dojrzałych świeżych pomidorów
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki posiekanej bazylii

Krem ze świeżych pomidorów

Sposób przygotowania

W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Wlać wodę, dorzucić Piramidkę Smaku i gotować przez 15 minut. Wywar posolić wedle uznania.

W między czasie pomidory obrać (najlepiej sparzyć wrzątkiem), pokroić na ćwiartki, miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, pokrojone pomidory podsmażyć wraz z posiekaną cebulą i odparować - ok. 15 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny i cukier. 

Z wywaru wyciągnąć Piramidkę Smaku i przełożyć odparowane pomidory.  Przykryć i gotować przez ok. 5 minut. Zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji.  Na koniec dodać posiekaną bazylię. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z odrobiną oliwy extra virgine.