Przepisy
Odkryj
Piramidki
Smaku!
Składniki
- 1 l wody
- 1 Piramidka Smaku do Zupy Pomidorowej Savarro
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 cebulki dymki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1,5 kg dojrzałych świeżych pomidorów
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki posiekanej bazylii
Krem ze świeżych pomidorów
Sposób przygotowania
W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Wlać wodę, dorzucić Piramidkę Smaku i gotować przez 15 minut. Wywar posolić wedle uznania.
W między czasie pomidory obrać (najlepiej sparzyć wrzątkiem), pokroić na ćwiartki, miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, pokrojone pomidory podsmażyć wraz z posiekaną cebulą i odparować - ok. 15 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny i cukier.
Z wywaru wyciągnąć Piramidkę Smaku i przełożyć odparowane pomidory. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut. Zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodać posiekaną bazylię. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z odrobiną oliwy extra virgine.