Przepisy
Odkryj
Piramidki
Smaku!
Składniki
- 1,5 kg porcji kaczki (np. korpus, szyja, skrzydła)
- 2 litry wody
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 kawałek selera
- 1 mały por
- 1 kawałek imbiru (ok. 1-1,5 cm)
- 1 Piramidka Smaku do Rosołu Savarro
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Rosół z kaczki
Sposób przygotowania
Mięso dokładnie oczyścić, opłukać, następnie włożyć do garnka i wlać wodę. Zagotować na małym ogniu. Gdy rosół zacznie się gotować, dokładnie go zszumować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut.
Dodać sól i Piramidki Smaku. W międzyczasie przygotować warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i por, dokładnie umyć, obrać i podzielić na równe części. Cebulę i kawałek imbiru dokładnie opłukać i oczyścić. Warzywa włożyć do rosołu i zagotować. Gotować na bardzo małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą przez około 2 – 2,5 godziny. Na koniec wedle uznania można doprawić dodatkowo solą lub pieprzem. Przed podaniem przecedzić.