Przepisy

Odkryj
Piramidki
Smaku!

sprawdź

Savarro - Piramidki Smaku

Składniki

  • Bulion warzywny:
    • 1,5 litra wody
    • 1 Piramidka Smaku do Żurku
    • 2 marchewki
    •  1 pietruszka
    • kawałek  selera
    • 1/2 pora
    • 1 duży liść kapusty
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka soli
  • 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 500 ml domowego żuru
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek śmietanki 18%

Żurek

Sposób przygotowania

Warzywa dokładnie umyć, obrać i oczyścić. Pokroić na równe kawałki, przełożyć do większego garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać Piramidkę Smaku i sól. Zmniejszyć ogień, a garnek przykryć pokrywą, pozostawiając ją lekko uchyloną.  Gotować na małym ogniu ok. 1 godzinę. Przed odcedzeniem, pozostawić bulion do wystygnięcia.

Do bulionu dodać 2 - 3 części wędzonych żeberek lub kości. Gotować przez ok. 30 minut. Następnie dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek. Aby uzyskać głębszy aromat, czosnek wstępnie można podprażyć na suchej patelni. Na koniec dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem.

Żurek najlepiej podawać z ugotowanym, pokrojonym jajkiem.